Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Zelf als uitvoerder aan de slag

Sanne Dietz - 7 oktober 2022

In Bennekom treffen we Andrike (48) in haar rijtjeswoning uit 1989, waar zij samen met haar dochter van 15 en hond Sydney woont. Met de warme zomers van de afgelopen paar jaar werd het isoleren van haar zolder noodzaak. Toen moesten er ook maar meteenĀ zonnepanelenĀ bij, want als je dan toch bezig bent kun je het maar meteen grondig aanpakken. Andrike regelde alles zelf, bij verschillende uitvoerders. Dat bleek nogal een gepuzzel. SlimmeBuur was dus best handig geweest!

“Ik heb mijn maatregelen vanuit een duurzaamheidsregeling gefinancierd", begint Andrike te vertellen over haar eigen route. Die eerste stap duurde wat langer door het papier- en regelwerk dat daarbij komt kijken: alles moet eerst uitgezocht en goedgekeurd worden. De uitvoering zelf ging daarna wel vrij vlot hoor, met zowel de dakisolatie als de zonnepanelen waren de uitvoerders een dagje bezig."

En je hebt dus alles zelf geregeld, vanaf het uitzoekwerk over de duurzaamheidslening tot aan het contact en de planning met de uitvoerders?

“Ja, ik vond het wel prettig om zelf als aannemer te fungeren, dat is financieel ook voordeliger. Als je ‘slechts’ twee maatregelen wil laten uitvoeren, word je door de grotere aannemers vaak als te kleine partij gezien, dus dan maar zelf aan de bak!

 

Zou je het zelf regelen van isolatiemaatregelen aanraden aan jouw buren?

“Ja en nee. Het was best een puzzel om te leggen, en dan heb ik alleen nog maar dakisolatie en zonnepanelen. Zoals ik zei is het wel een stuk goedkoper om het zelf te doen, maar omdat ik zelf nog weinig buren met dezelfde maatregelen had, was het lastig om iemand te vinden waarmee ik even kon sparren. Ik denk dat je het met een beetje hulp van je buren alleen zeker wel redt. Je hebt dan kunnen overleggen met iemand die je vertrouwt, in plaats van met een partij die je misschien wel een oor aan probeert te naaien.”

Andrike sloot een duurzaamheidslening af bij haar gemeente. Op die manier kon ze haar spaargeld op de bank houden. Ze leende in totaal iets meer dan €6.500 euro en liet meteen een Solartube plaatsen, die ze zelf voor €150 kocht op Marktplaats – een besparing van ruim €500 ten opzichte van een nieuwe.

“Ja, dat is wel een tip! Sommige dingen kun je gewoon voor weinig geld op Marktplaats vinden, zoals die Solartube. Ook dat bedenk je alleen als je het zelf doet, een uitvoerder zal daar misschien niet zo snel mee komen. En het idee van hergebruik spreekt mij over het algemeen ook aan. Ik heb een groen hart, zonnepanelen zijn voor mij niet alleen een statussymbool, ze passen ook binnen de duurzame levensstijl die ik probeer te hanteren. Ik rijd een hybride auto, probeer alles te recyclen en eet weinig vlees bijvoorbeeld. Put your money where your mouth is.

Mijn deur staat altijd open

Hoe kun jij jouw buren helpen?|
Mijn deur staat altijd open en mijn zonnepanelen zijn mooi te zien op het dak, dus mensen mogen van mij altijd aanbellen – of een berichtje sturen via SlimmeBuur dus, haha! Ik hoop dat mensen met mijn advies onder de arm zelf minder tijd kwijt zijn aan het regelwerk. Als dat zo is, heb ik ze goed kunnen helpen, denk ik.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren