Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

The Bright Side of Life

Na een dag van vooral plenaire sessie is de COP15 in Kopenhagen vandaag gearriveerd bij de technische details en de werkgroepen. De openingsspeeches van gisteren, van onder andere de Deense premier Lars Løkke Rasmussen en COP President Connie Hedegaard blaakten van hoop. Intussen is het brede publiek (althans getuige een RTL-poll van vanmorgen) heel erg pessimistisch over de uitkomst. Reacties en commentaar kunt u onderaan deze pagina kwijt.

Een bod uit Amerika

Toevallig samenvallend met de start van COP15 gisteren, kondigde het VS milieuagentschap EPA officieel aan dat broeikasgassen een bedreiging zijn voor de volksgezondheid. In de praktijk krijgt de EPA daarmee de wettelijke wapens om CO2-emissies te bestrijden. Het legt nog iets extra druk op de Senaat, die momenteel een Klimaatnota met een emissiehandelssysteem bespreekt. Of bekijk het wat sceptischer: Het was een van de spaarzame formele beslissingen die de VS aan Kopenhagen kon laten zien, als bewijs van goed gedrag.

Yvo zegt…

VN klimaatbaas Yvo de Boer bekijkt alles nog van de zonnige kant. In de persbriefing van vandaag riep hij de deelnemers op zoveel mogelijk problemen nog deze week op te lossen, “zoals over mitigatie, adaptatie, technologieën, financiering, kennisopbouw en bossen.” The ambtenaren hebben deze week zes dagen voordat hun ministers komen. Die hebben op hun beurt twee dagen voordat de regeringsleiders komen. “Zonder twijfel zullen er onderwerpen bewaard blijven voor de ministers, zoals de doelstellingen voor de rijke landen en de kwestie van financiering,” zegt De Boer.

Tussen haakjes, tijdens de persbriefing citeerde De Boer zijn voormalige baas, staatssecretaris van VROM Jan Schaefer een klein beetje verkeerd. Hij citeerde: “Je kunt niet wonen in politieke statements (policy statements).” Maar in de jaren zeventig zei de non-conformist toch echt: “In geouwehoer kun je niet wonen.” Komt op hetzelfde neer, klinkt alleen wat minder diplomatiek.

+ 2° of + 3,5°?

Net nadat de Climate Action Tracker een opgeteld resultaat van 3,5°C temperatuurstijging liet zien, publiceerden Sir Nicholas Stern en het VN Milieubureau op zondag een positievere kijk op de biedingen tot vandaag. Lord Stern en de UNEP-analisten zeggen dat “landen wellicht dichterbij een overeenkomst zijn met een redelijke kans op minder dan 2°C stijging dan waarnemers denken.” Stern c.s. concluderen dat de biedingen voor 2020 tot nu toe twee miljard ton CO2 meer opleveren dan de drempel van 44 miljard ton. Die geeft nog een kans van 50% om onder 2° C temperatuurstijging te blijven. Kijken we in meer detail, dan worden de verschillen grotendeels verklaard door een conservatieve (Tracker) of optimistische kijk op de biedingen.

Hoe het ook zij: laten we ons niet te veel blindstaren op de doelstellingen. Het is belangrijker dat er acties uit voortkomen, bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van financiering voor de ontwikkelingslanden of acties in duurzame energie. In geouwehoer kun je tenslotte niet wonen.

Naar mijn overtuiging gaan duurzame energie, besparing en materiaalbesparing zichzelf wel bewijzen als de meest economische oplossing voor elk probleem. We zitten gewoon nog te veel vast in de fossiele denkpatronen. Ik verwacht dat alle aandacht voor Kopenhagen opnieuw een stap verder betekent in dit besef.

Een paar andere interessante onderwerpen

  • Voorzitter Rajendra Pachauri van het Intergovernmental Panel on Climate Change verdedigde zijn club nog eens tegen ClimateGate.
  • India publiceerde zijn bod: 20 tot 25% minder uitstoot dan business-as-usual in 2020.
  • Zuid-Afrika’s bod: 34% minder dan BAU in 2020.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren