Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Thuisbatterijen

Zijn ze de investering waard? - 15 december 2023

In een thuisbatterij of thuisaccu sla je zelfopgewekte stroom van je zonnepanelen op voor een later moment. Zo gebruik je meer van je eigen zonnestroom en heb je minder stroom nodig van een energieleverancier. Maar pas op: onderaan de streep ben je ? zeker de komende jaren ? duurder uit. Hoe dat zit? Klimaatstichting HIER legt het uit.

Je verdient een thuisbatterij op dit moment niet terug. De aanschafkosten van het apparaat zijn erg hoog en je kunt er geen subsidie voor aanvragen. Bovendien loopt de salderingsregeling nog. Die zorgt ervoor dat je hetzelfde tarief ontvangt voor de stroom die je teruglevert aan het net als dat je betaalt voor de stroom die je inkoopt bij je energieleverancier.  

Daarnaast is het belang van een thuisbatterij voor het klimaat en milieu op dit moment beperkt. Stroom besparen levert op dit moment meer op, zowel financieel als voor de aarde.

Voorbeeld

Stel dat je tien zonnepanelen hebt van 400 Wattpiek (Wp). Die leveren op een zonnige dag 20 kilowattuur (kWh). Daarvan kun je 6 kWh opslaan in de batterij. ’s Avonds gebruiken de meeste mensen in de zomer maar een paar kWh. Dus dat schiet niet op. In het voorjaar en het najaar gebruik je ’s avonds wat meer stroom en is dat beeld iets gunstiger. Maar door de salderingsregeling verdien je dat niet terug.

Tips om alsnog te besparen op de stroomrekening

  1. Gebruik zo veel mogelijk van de zonne-energie die je niet kunt salderen, direct thuis. Zet de vaatwasser, wasmachine en andere elektrische apparaten aan op het moment dat de zon schijnt.
  2. Kies voor zuinige apparaten.
  3. Investeer in het isoleren van je huis. Zowel financieel als voor het klimaat levert dat meer op dan een thuisbatterij.

Kosten van een thuisbatterij

Momenteel kost een standaard thuisbatterij (een lithium-ion batterij van 6 kWh) tussen de € 4.000 en € 5.000.

Thuisbatterijen en de toekomst

We verwachten dat thuisbatterijen ook in de komende jaren niet rendabel worden. De kans op subsidie en grote prijsdalingen is klein.

Wel kan in de toekomst de situatie veranderen:

  • Er ligt een voorstel in de Eerste Kamer om de salderingsregeling stapje voor stapje tot 2031 af te bouwen. Tegen die tijd kan het beeld anders worden.
  • Het gebruik van elektriciteit kan in jouw huishouden toenemen door de aanschaf van een elektrische auto, een warmtepomp of doordat je elektrisch gaat koken. Daardoor kan meer van de opgeslagen stroom ’s avonds worden gebruikt.
  • Het wordt mogelijk de accu van de elektrische auto te gebruiken om stroom op te slaan. Dan heb je geen aparte thuisbatterij meer nodig.

Veelgestelde vragen

Thuisbatterijen zijn vaak onderwerp van discussie, waar Klimaatstichting HIER veel vragen over krijgt. Op HIER.nu bundelden zij de veelgestelde vragen – én de antwoorden. Ben je bijvoorbeeld benieuwd of je een elektrische auto kunt inzetten als thuisbatterij, of thuisbatterijen de norm worden en of thuisbatterijen goed zijn voor het klimaat. Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen hier.

Bronnen

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Klimaatstichting HIER. Iedereen slim met energie. HIER helpt je.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Jan Zuilhof - HIER 09 januari 2024 14:50

Beste FJ, Hierover is recent een rapport verschenen. In een notendop komt het erop neer dat met de huidige prijzen van batterijen en energie, het in alle scenario's knap ingewikkeld wordt om de batterij terug te verdienen. Hier vind je een samenvatting van het hele rapport: https://www.hier.nu/netcapaciteit/rapport-thuisbatterijen-in-energietransitie

FJ Hulsbos 06 januari 2024 12:00

Is een thuisbatterij met een dynamisch contract niet interessant ? Volladen bij lage stroomprijs, gebruiken bij hoge(re) zoals tussen 16:00-20:00hr

Jan Zuilhof - HIER 21 december 2023 13:09

Beste Beunk, In het artikel hebben we het voorbeeld genomen van een lithium-ion batterij van 6kWh. Dit batterijtype komt veel voor. Er zijn daarnaast ook veel voorbeelden van LFP-batterijen. Vriendelijke groet, Jan Zuilhof

Beunk 18 december 2023 21:34

Een standaard thuisbatterij is toch een Lithium ijzer fosfaat (LFP) accu geen Lithium-ion

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren