Hoe breng je bewoners echt in beweging?
Renovatie is meer dan het vernieuwen van gebouwen – het is hét moment waarop buurten kunnen veranderen. Maar hoe doe je dat samen met bewoners? Hoe zorg je ervoor dat iedereen, van actieve bewoners tot mensen met misschien een kwetsbare achtergrond, zich betrokken voelt? En hoe stimuleer je ontmoeting, verbinding én eigenaarschap in de wijk?
Workshop over participatie, community building en verbinding
In buurten waar de druk op leefbaarheid groot is, maken bewoners vaak zelf het verschil. Deze editie komt de inspiratie door actieve bewoners zélf, die hun straat weer tot leven brachten met een eigen buurtkamer in een voormalige huurwoning. Maar hoe sluit je als professional aan bij zulke initiatieven? Hoe geef je ruimte aan bewoners, zonder los te laten wat nodig is? Tijdens deze workshop leer je hoe bewonersparticipatie écht werkt, niet alleen op papier, maar in de dagelijkse realiteit van de wijk.
Tijdens deze workshop nemen bewoners en professionals je mee in een praktijkgerichte middag. Inspiratie, ontmoeting en zelf doen staan centraal. Een programma met verhalen en initiatieven uit de buurt, een tour met een bewoner, een kijkje in de Buurtkamer, de actieve rol van Chris (Beheerder leefomgeving bij Portaal) en community building namens Floor (Knaapen). Én dan moet je natuurlijk ook zelf aan de slag, je gaat niet met lege handen naar huis. We behandelen verschillende ingezonden praktijkvoorbeelden (welke ook van jou zelf kan zijn).
Voor wie?
Voor iedereen die met bewoners werkt: bewonersbegeleiders, consulenten, communicatiemedewerkers, sociaal projectleiders, bouwers, corporatiemedewerkers, wijkregisseurs en adviseurs.
Of je nu je sociale voelsprieten wilt aanscherpen, worstelt met weerstand of juist zoekt naar manieren om bewoners te motiveren: in deze workshop krijg je nieuwe inzichten én een concreet plan van aanpak (wat je mee naar huis neemt).
Wat kun je verwachten?
Kennismaken met bewonersinitiatieven
We starten in de wijk met koffie en lopen daarna naar de buurtkamer: een bewonersinitiatief in een voormalige huurwoning, inmiddels hét kloppend hart van de wijk. Je hoort er van de initiatiefnemers hoe zij hun buurt opnieuw tot leven brachten.
Een kijkje in de wijk
In kleine groepen verken je de wijk, samen met een bewoner en beheerder leefomgeving Chris. Je krijgt een mooi beeld van de uitdagingen én de kansen in deze wijk.
Zelf aan de slag
Terug op locatie werk je aan een (door jullie gekozen) praktijkvoorbeeld. Hoe versterk je ontmoeting en verbinding in een specifieke wijk? Werk samen met andere deelnemers aan een creatief plan van aanpak, dat je direct kunt gebruiken in je eigen werk.
Inspiratie uit het veld
Floor laat zien hoe community building vanuit de bouwer écht werkt in de praktijk. Geen theorie, maar een nuchtere blik op wat bewoners nodig hebben en hoe je weerstand omzet in samenwerking.
Wat levert het je op?
Je gaat naar huis met verhalen uit de wijk, concrete handvatten én een plan van aanpak dat je direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Maar misschien nog belangrijker: je vertrekt met nieuwe inspiratie, nieuwe verbindingen en een frisse blik op de kracht van bewoners zelf.
Aanmelden
Aanmelden is mogelijk via onderstaand formulier. Kosten bedragen € 350 voor partners en leden met een compleet lidmaatschap / € 520 voor niet-leden. Heb je vragen of lukt het inschrijven niet? Stuur dan een mailtje naar aanmeldingen@renda.nl, dan maken wij je inschrijving(en) in orde.
Annuleringsvoorwaarden
Wij zorgen dat het voor iedereen een inhoudelijk, interactief en mooi event wordt. En een goede voorbereiding vraagt tijd en inzet van alle partijen. Daarom vragen we je natuurlijk om niet meer af te melden. Komt er onverwachts toch wat tussen? Dan kun je tot vier weken voor aanvang kosteloos annuleren. In geval van annulering tussen vier en twee weken voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.