Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Zonnepanelen maar de zon schijnt niet?

- 6 februari 2024

De zonnepanelen op jouw dak zorgen op zonnige dagen voor meer energie. Maar wat nu tijdens de grijze herfst of de koude winter? Lonen je zonnepanelen dan ook?

Hoe het werkt

In 1839 werd het fotovoltaïsch effect ontdekt door een Franse natuurkundige. Het omzetten van zonlicht in energie. In het geval van zonnepanelen wordt er energie uit zonlicht gehaald door lichtdeeltjes uit zonnestraling te absorberen.

Deze lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel, hierdoor ontstaat elektrische spanning en uiteindelijk zonne-energie. Met een omvormer wordt deze energie omgezet in stabiele stroom waarmee jij je huis kan verwarmen.

De jaargetijden

Er zijn maar weinig dagen in het jaar dat de zon zo afwezig is, dat zonnepanelen niet geactiveerd worden. Wel is er een duidelijk verschil in productiviteit tussen een donkere herfstdag en een zonnige lentedag, dit is bij te houden op de omvormer. Direct of fel zonlicht is niet nodig om energie op te wekken, want ook op een bewolkte dag werkt het paneel.

Een te hoge temperatuur kan zelfs nadelig uitpakken voor de effectiviteit van je zonnepanelen. Bij hoge temperaturen hebben ze het zwaar, bij elke 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met 4,5%.

Invloed uitoefenen op de panelen?

Invloed uitoefenen op de zonneschijn is niet mogelijk helaas. Toch zijn er wel dingen die je kan doen om je zonnepanelen optimaal te laten fungeren. In de zomer is dit het koel houden van je panelen, dit kan door ruimte te laten tussen de panelen en het dak. De wind die hiertussen komt, koelt de zonnepanelen. In de herfst en winter is het belangrijk om geen zonnestralen mis te lopen.

Zorg dus dat er geen schaduw op valt. In je zonnepanelen zitten geschakelde zonnecellen. Wanneer een cel minder zon vangt door schaduw, heeft dit direct effect op de geschakelde cellen. Het is in alle seizoenen belangrijk om de omvormer goed in de gaten te houden. Meten is weten en wanneer de omvormer afwijkende cijfers laat zien, is het wijs om een onderhoudsbeurt voor je panelen te boeken.

Cijfers enzo

Afhankelijk van de hoeveelheid leveren zonnepanelen een aantrekkelijke besparing op voor je energielasten. Een gemiddeld uitgangspunt is dat met 10 panelen een jaarlijkse besparing van €900,- gerealiseerd kan worden. En deze besparing wordt dus niet enkel in de zomermaanden verdient. Zo’n 70% van de stroom wordt in de periode april tot en met september opgewekt, de andere 30% komt van de maanden oktober tot en met maart.

Twijfel je nog?

Twijfels over de aanschaf van zonnepanelen in de wintermaanden zijn dus niet nodig. Natuurlijk is de opbrengst in donkere maanden minder dan in de lente, maar met de hoge energieprijzen in de winter is alle zelf opgewekte energie meer dan welkom.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Zonnepanelen op de daken
Bron: Daria Nepriakhina (Unsplash)
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren