Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

2020: energiebelasting op duurzame energie afgeschaft

Het is 1 januari 2020. Grote bedrijven en burgers betalen evenveel energiebelasting. Fossiele energie is belast, duurzame energie niet. Voor elke gebruiker gelden dezelfde tarieven. Want het doel is zo min mogelijk energie te gebruiken. En energiebesparing is energiebesparing, of het nu om energie in de Hoogovens in IJmuiden gaat of om de energie driehoog-achter in de Rivierenbuurt.

De route om te komen tot dit gelijke speelveld voor duurzame en fossiele energie was voor de minister van Financiën in 2012, Jeroen Dijsselbloem, eigenlijk heel eenvoudig. De economische waarde die door de innovatie ontstond in de duurzame energiebranche was een voorbeeld voor de rest van de wereld. Nederland liep binnen 7 jaar in de voorhoede van landen met het hoogste percentage duurzame energie.

December 2019

De derde en laatste verhoging van energiebelasting voor grootverbruikers wordt ingevoerd. Zoals aangekondigd, geldt die alleen voor de fossiele stroom, niet voor duurzame, die is al sinds 2015 vrijgesteld van belasting. De grote bedrijven betalen nu 5 eurocent per kWh belasting voor het gebruik van fossiele energie. Januari 2017 De tweede verhoging van energiebelasting voor grootverbruikers is een feit. De grote bedrijven betalen nu 1 cent energiebelasting per kWh voor fossiele energie.

Januari  2015

De grootverbuikers van energie krijgen voor het eerst te maken met een verhoging van energiebelasting. Die geldt alleen voor fossiele stroom en niet voor duurzame energie. Die wordt namelijk vrijgesteld van energiebelasting. De grote bedrijven betalen nu 0,2 cent energiebelasting per kWh voor fossiele energie. Februari 2013 De aankondiging is naar de grootverbruikers verstuurd. Vanaf 2020 wordt de scheve verdeling van de energiebelasting geschrapt. De belastingverhoging voor fossiele stroom wordt opgebouwd in drie tranches. Eerst komt er een verhoging van de energiebelasting voor grootverbruikers van 0,1 naar 0,2 eurocent in 2015, dan van 0,2 naar 1 eurocent in 2017 en tenslotte in 2019 naar 5 cent per kWh. Deze maatregelen gelden alleen voor de grootverbruikers die nog niet op duurzame energie zijn overgegaan. Henri Bontenbal beschreef het al in 2012: de energiebelastingregeling uit 1996 was vooral bedoeld als aansporing tot energiebesparing. Dat idee was natuurlijk prachtig, maar grote bedrijven betaalden eind 2012 slechts 0,1 eurocent belasting per kWh en burgers veertien eurocent, ruim 200 keer zoveel!

December 2012

De minister van Financiën maakt een goed voornemen voor 2013. Hij wil een gelijk speelveld creëren voor verschillende vormen van energieopwekking en gaat voor meer duurzame energie!

In Amsterdam-Zuid wordt in 2020 helemaal geen energiebelasting meer betaald. Het Amsterdamse stadsdeel is dan namelijk voor 100 procent over op duurzame energie! Vanuit Amsterdam wens ik u een mooie afschakeling van fossiele energie en veel duurzame energie voor het komende jaar!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren