Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Burgemeester van zelfvertrouwen
Pauline Westendorp

ma 9 oktober 2017

Eberhard van der Laan is niet meer. En toch; hij leeft, in vertrouwen. Dit jaar is een enorme klus uitgevoerd, geïnspireerd door de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester van Nederland op 1 januari 2017. Ja, Eberhard was de burgemeester van iedereen. Of je nu in Heerlen, Delfzijl of Sluis woonde. Iedereen was voor hem gelijk.

Op 1 januari riep Van der Laan de elite aan. Hij bedoelde het woord elite als een erenaam. Hij zei: ‘Als angst besmettelijk is dan kan zelfvertrouwen dat ook zijn’. Als ik hem goed heb begrepen, ging het hem over het verbinden van mensen die leven in zelfvertrouwen in plaats van uit angst. En iedereen is per direct in staat tot deze elite toe te treden.

Op 12 januari benoemden we de Nationale Energiecommissaris die deze zomer een gigantisch netwerk presenteerde. Dit netwerk bestaat uit mensen die in hun buurt, startup, multinational, stad of regio hun hart volgen. Ofwel; mensen die vanuit zelfvertrouwen handelen en samen een elite vormen van koplopers op het gebied van schone energie. En met deze zichtbaar gemaakte elite konden we de soms nog angstige mainstream vragen om ambitieus te zijn.

De mainstream, zoals grote politieke partijen, kan vertrouwen op een groep vernieuwers die de leiding neemt. De mainstream kan zich gesteund voelen door een miljoen mensen die zijn aangesloten bij vernieuwende clubs. De regimespelers werden door de Energiecommissie verdeeld in ‘fossielen’, ‘meestribbelende vernieuwers’ en ‘vernieuwers’. En in de nichepartijen zien we de vernieuwers in startups&scaleups, energiecoöperaties, energie-initiatieven, energie-actiegroepen en ongeorganiseerde burgers. Energiecommissaris Ruud Koornstra heeft deze vernieuwers verzameld, zichtbaar gemaakt en verbonden. Het lijkt alsof dit de nieuwe regering niet ontgaan is. Dat de regering spreekt over bijna de helft of meer CO2 besparen in 2030, is een gevolg van de druk vanuit de elite. Het zelfvertrouwen van de elite heeft de mainstream besmet.

Wij verbinden onszelf in onze buurt rond zonnepanelen op gebouwen. In onze buurt achter het Olympisch Stadion gaan eerst onze woningen en de voetbalclub over op schone energie, dan onze wijk, dan Amsterdam, dan Nederland en dan alle mensen in de wereld! Dat doen we samen. Daarna zorgen we ook dat alle mensen in de wereld de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen behalen. Het paradijs op aarde. Vertrouwen is besmettelijk. We leerden het samen met onze burgemeester. Dank lieve Eberhard, burgemeester van zelfvertrouwen.

Pauline Westendorp

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren