Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Cadeaus voor vijfduizend mensen

Als het goed is hebben 4900 voorlopers in Nederland de oproep nu binnen: “Zorg dat jouw postcode in 2030 op honderd procent schone energie over is.” Zodra je ervoor tekent dat alle gebouwen in jouw viercijferige postcode op schone energie draaien in 13 jaar, ben je onderdeel van een van de 4900 Lokale Energiecommissies van Nederland. Die werken samen in de Nationale Energiecommissie, onder aanvoering van Ruud Koornstra.

Met alle steun van overheid, ondernemers, onderwijs, de organisaties van onszelf èn de ongeorganiseerde burgers is het nog steeds een geweldige, complexe operatie. Een man-op-de-maan -ambitie. Het kan als we echt samenwerken. #2030hetkan !

En als we steun van de Rijksoverheid krijgen, middels ambitie in het regeerakkoord, kan het enorme vaart krijgen. 4900 cadeaus liggen al klaar voor de mensen die we al op de kaart hebben gezet, de laatste 100 zitten aan de onderhandelingstafel.

Het cadeau is een puzzel in de vorm van het speelveld met daarop regio’s, 4900 wijken en de gezichten van tien mensen. Deze tien mensen starten in juni met het schrijven van het Deltaplan Energie. Ook deze mensen hebben de oproep al binnen. Aan de randen van het speelveld zien we alle partners die ofwel de ambitie #2030hetkan onderschreven hebben, deze zijn oranje gestreept, ofwel de ambitie hebben dat we in 2028 voor de helft op schone energie zijn, deze zijn groen gestreept.

En eigenlijk is er nog een cadeau voor alle vijfduizend mensen. Want als er echte samenwerking ontstaan is tussen mensen met al deze verschillende achtergronden, dan hebben we ons cultuur- en taalverschil overwonnen. En dat is een cadeau op zich. Ik zie bijvoorbeeld samenwerking tussen Marjan Minnesma, Alexandra van Huffelen,  Annemarie Rakhorst, Frans Stokman en Herman Wijffels. En Derk Loorbach, Mark Rutte, Ruud Koornstra, Anna Schoenmakers en Pallas Agterberg. En Jacqueline Cramer, Doekle Terpstra, Liesbeth van Tongeren, Peer de Rijk en Herma Wijffels. En Ad van Wijk, Bouwe de Boer, Anneke Sipkens, Jan Peter Balkenende en Frans Debets. En Siward Zomer, André van der Poel, Rutger de Ridder, Gideon Goudsmit en Ruurd Priester.

 

Als deze samenwerkingen vorm krijgen, hebben de mensen uit het formele en het informele netwerk ervaren dat disruptie èn samenwerking mogelijk is. Dat we een andere taal spreken, maar dat die te overbruggen is door hetzelfde doel. Dat we een ander businessmodel hebben, met of zonder plan vooraf. Dat kleine partijen flexibiliteit en grote partijen kracht bieden. En dat we onszelf continu opnieuw uitvinden.

Met disruptie bedoelen we de energietransitie naar schone energie. De verstoring van het bestaande systeem dat draait op 94% fossiele energie. De vernieuwers verstoren het bestaande systeem. De vernieuwers werken bij lang bestaande of bij nieuwere organisaties. Ben je ook een vernieuwer? Dan krijg je een cadeau! Kom op 24 mei naar het Binnenhof. En meld je bij de Energiecommissie. Het cadeau ligt voor je klaar.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren