Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

ESCO projectfinanciering
John Braakman

di 19 februari 2013

De Energy Service Company (ESCO) kan als ultiem revolving fund dienen voor de realisatie van duurzame energie in de gebouwde omgeving, maar waarom komt het zo moeilijk van de grond? Ik wil u hierbij inzicht geven in enkele van onze bedgeheimen om succesvol te worden met een fonds.

1.   

Wat op orde moet zijn

Het businessmodel moet in orde zijn. Er moet sprake zijn van keurige kasstromen en de zekerheid dat alles netjes terug betaald kan worden. De achterliggende documenten en afspraken moeten kloppen. Alle bescheiden moeten netjes verzorgd zijn zodat je het kredietproces kan doorlopen in samenspraak met je relatiemanager.

2.   

Op naar de bank

Zolang je projecten uitvoert met de zekerheden van de overheid heb je een grote kans dat je de renovatie van een school of een nieuwbouwproject gefinancierd krijgt. Maar als je een particulier coöperatief, een jonge MKB’er of anderszins financieel niet sterk bent, wordt het zweten. Mijn ervaring leert dat zelfs met goed huiswerk een weg naar de bank hoogstwaarschijnlijk een eindeloos verhaal wordt. Dat is jammer en je kunt het eens proberen, maar steek hier niet al je energie in.

3.   

Niet getreurd, langs risicokapitaal

Er is altijd nog een kans dat je rijke oom of een welgestelde investeerder iets ziet in je duurzame energieplannen, maar die heeft veel vragen, bemoeit zich met van alles en vraagt stevige financiële vergoedingen. Dit zijn nu net de randvoorwaarden die je als coöperatie of jonge MKB’er niet wilt, dus dan toch maar iets anders proberen.

4.   

Crowdfunding als alternatief

Gelukkig is er een nieuwe trend. Crowdfunding zou de ideale aanpak zijn om investeringen in duurzame energie en andere nieuwe bussiness mogelijk te maken. Er zijn diverse internetplatforms , veel workshops, enkele voorbeelden en volop keuzes. Alleen de aanloopkosten zijn relatief hoog, de garantie op succes redelijk klein en het moet toch ook weer veelal uit je eigen netwerk komen. Dat valt niet altijd mee.

5.   

Fondsen onze succesvolle aanpak

Er zijn momenteel vele duurzaam energiefondsen: vanuit provincies, misschien binnenkort nationaal en enkele private fondsen. Fondsen zijn in mijn ervaring meestal milder, beter gevuld en toegankelijker. Dit werkt fijn als je een goed passend fonds uitzoekt bij je project, bijvoorbeeld in de juiste regio en met de juiste accenten. Er zijn fondsen die participeren in je bedrijf, of een achtergestelde lening ter beschikking kunnen stellen. Met dit soort ondersteuning, meestal tot 50 procent van je investeringsbehoefte, komt je project een eind. Wij zijn zelf succesvol geworden met Regionaal Duurzaam, een fonds van Meewind, voor ons een betrouwbare partner.

6.   

Wat breng je zelf mee

Het resterende geld moet je toch vaak zelf meebrengen. Meer dan 50 procent financieren lijkt momenteel niet haalbaar zonder extra zekerheden van de overheid, een grote holding of een woningcorporatie. Wij zijn ondertussen zover gegroeid dat deze aanpak voor ons haalbaar is geworden. De komende jaren gaan we keihard werken om deze lijdensweg voor nieuwe projecten eenvoudiger te maken. Dat doen we niet alleen uit eigen belang, maar ook om de markt van duurzame energie te ontwikkelen.

Geleerde lessen

Het mag duidelijk zijn dat het financieren van een esco voor een duurzaam project nog geen gelopen race is als je alles op orde hebt, er moet nog veel energie bij. Graag hoor ik over jullie ervaringen uit de markt of als er nog aanvullende listen bedacht zijn om het eenvoudiger te maken.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren