Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Pauline Westendorp In elke straat een Shell-station?

vrij 3 juni 2016

Twee jaar geleden waren er twee grote partijen op het energiespeelveld die nog niet meededen aan het spel van nieuwe energie: Shell en de Nederlandse overheid. Smeken, vleien, verleiden, demonstreren, niets leek deze organen in beweging te krijgen in deze branche van hoop, zoals onze SER-voorzitter de duurzame energie omschrijft. Want hoeveel geld wordt wereldwijd in deze hoopvolle tak van sport geïnvesteerd? Elke zichzelf respecterende venture capitalist stopt minstens 30% van zijn budget in energie of een gelieerde bedrijfstak, zoals elektrische laadpalen en accu’s. En met plezier!

Nu is het twee jaar later. En de achterblijvende giganten zijn erbij gehaald. Als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks dachten Marjan Minnesma en Mark van Baal. Urgenda klaagde de Staat der Nederlanden met succes aan. Van Baal’s Follow This mengde zich op een briljante, brutale, sympathieke en zeer dappere manier tussen de eigenaren van Shell. Het is fantastisch hoe het speelveld er nu bij ligt. Alle neuzen staan dezelfde kant op. Er is niemand die nog twijfelt. Zelfs Wall Street is om. Zij herkennen de waarde van nieuwe activiteiten direct als de handel eromheen vaart krijgt.

Dus nu is de rest kinderspel. Mits we nu de juiste opstelling maken. Zoals al eerder gezegd, dit speelveld heeft maar een doel. Het is niet winst aan de ene kant van het veld tegenover het maatschappelijke doel aan de andere kant. Het is samenwerken aan dat ene doel. En winst is daarbij een zeker niet onbelangrijk bijproduct.  We zoeken samen de nieuwe businessmodellen om het doel te bereiken. En nu wordt het spannend.

Samen, dat betekent de bestaande Overheden, Ondernemers en Onderwijsinstellingen -ook wel de Triple Helix genoemd- en de 4e O, de Organisaties vanuit de samenleving. De innovatie komt namelijk niet vanuit de Triple Helix, maar vanuit de disruptieve startups. Een goede opstelling bestaat uit de juiste aanvallers, middenvelders, verdedigers en een scheidsrechter, sponsor en perstribune. In deze fase is de opstelling erg van belang. De kracht van het samenspel van alle partijen bepaalt de einduitslag. De partijen die nu aan de bal komen om de kracht in de energietransitie te brengen zijn niet de partijen op het pluche. Dat zijn de partijen die de verandering met hart en ziel willen. Als ondernemer of buurtinitiatief. En die nog niet gehinderd zijn door een oud businessmodel.

Maarten Wetselaar, je kunt jezelf onsterfelijk maken in deze wereld. Jij bent de kersverse directeur van de nieuwe divisie van Shell voor duurzame energie.  Jullie noemen drie speerpunten voor Shell voor duurzame energie: brandstof voor transport, smart grids en samenwerken met de communities.

Voor dat laatste hebben we een mooi plan ontwikkeld: we vragen je om € 0,1 miljard te besteden met de communities in het land. Dat is minder dan 2% van het bedrag dat jullie dit jaar afschreven op Alaska. Samen maken we €300 miljard aan bestedingen los in ons land. We nodigen je graag uit voor een kop koffie. Jullie maken een miljardenbusiness. En jullie hebben je geloofwaardigheid terug. En jullie leren mee met alle innovatieve communities in het land, die samen met Shell warmte en elektriciteit opslaan in mierenzuuur, waterstof, en autoaccu’s en dit bijvullen met wind- en zonne-energie. In elke straat weer een Shell tankstation!

Wij zorgen voor het benutten van de kracht van de buurt. Ook die buurten waar jij en je collega’s wonen. Jullie doen zelf ook allemaal mee, in energiecommissariaten per postcode, school , club of regio. Zoals mijn buurvrouw die bij jullie werkt. Het draaiboek ligt klaar op haar tafel.

Reacties

Copyright 2017 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren