Na een succesvolle eerste ronde wordt de subsidieregeling voor het stimuleren van herbestemming van monumenten nogmaals opengesteld. Er is veel animo voor deze regeling. Een bedrag van 1,7 miljoen euro is voor de tweede ronde beschikbaar, bestemd voor haalbaarheidsonderzoeken, en 0,7 miljoen voor het tijdelijk wind- en waterdicht maken van monumenten.
De regeling is bedoeld voor allerlei soorten monumenten, zowel met als zonder beschermde status. Eerder dit jaar werd al circa 3 miljoen euro verdeeld onder initiatiefnemers die leegstaande, karakteristieke gebouwen een nieuw leven gunnen. De rijksoverheid vindt dat deze initiatiefnemers een steun in de rug verdienen, omdat “zij zich vaak jarenlang met tomeloze energie inzetten voor de herbestemming van een monument dat de samenleving het behouden waard vindt”.
De komende tien jaar raakt 2 miljoen m2 aan monumentale panden in onbruik. Met het beschikbaar stellen van de 2,4 miljoen euro aan subsidie per jaar faciliteert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming en het tijdelijk wind- en waterdicht maken van leegstaande, historisch waardevolle en karakteristieke gebouwen. Deze subsidie draagt bij aan behoud van het Nederlands erfgoed voor de toekomst.
Met ingang van de nieuwe subsidieronde is de regeling op een aantal punten bijgesteld. Omdat in de eerste ronde bleek dat er veel vraag is naar subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek, wordt daar nu meer budget voor toegekend. Dit gaat ten koste van het onderdeel wind- en waterdicht maken. Daarnaast is de termijn voor indiening beperkt tot twee maanden en zijn er nieuwe selectiecriteria ingevoerd voor de verdeling van het beschikbare budget. Voor de haalbaarheidsonderzoeken betekent dit dat eigenaren voorrang krijgen boven andere belanghebbenden. Binnen deze twee groepen krijgen zogeheten ‘aangewezen organisaties voor monumentenbehoud’ voorrang.
Voor de verdere selectie is het principe ‘laagste kosten eerst’ ingevoerd. Subsidie voor het wind- en waterdicht maken kan alleen door eigenaren worden aangevraagd. Hier gelden dan ook alleen de laatste twee selectiecriteria. Vanaf 1 oktober kan de subsidie worden aangevraagd via de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De indieningstermijn sluit op 30 november.
Reacties