Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Alles of niets in Durban?

Eindelijk zit er wat schot in de onderhandelingen in Durban. Er wordt een ingewikkeld spel gespeeld tussen de EU, de VS en China. De EU wil heel graag dat er een tijdspad naar een bindende klimaatovereenkomst wordt uitgezet, zodat er binnen enkele jaren een klimaatakkoord ligt waar alle vervuilers aan meedoen.

De EU wordt hierin ondersteund door meer dan 120 landen waaronder de eilandstaten en de minst ontwikkelde landen. Met andere woorden de landen die het eerst geraakt zullen worden door de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. De VS en China, beiden fel tegen een bindend akkoord met bindende doelen, kunnen nu niet achterblijven. En zij zitten daarom niet stil.

Sommige landen en NGO’s roepen al dagen dat de VS een overeenkomst blokkeren, wat gisteren werd ontkend door de VS. Niet veel later verschenen er berichten dat de VS mogelijk op haar eerdere positie terugkomt en een routekaart naar een bindend klimaatakkoord kan accepteren. In de wandelgangen lijkt het erop dat deze move eigenlijk een slimme mediastrategie is. De voorwaarden van de VS zijn namelijk totaal niet acceptabel voor de ontwikkelingslanden. Overigens werden deze berichten later weer tegengesproken door de VS. Het land wil geen routekaart en ook geen bindend klimaatakkoord.

Het lijkt erop dat China nu aan zet is om een stap te zetten, aangezien zij hun relatie met de ontwikkelingslanden niet op het spel willen zetten. Het is nog even afwachten, 8 december zullen de onderhandelingen waarschijnlijk tot in de vroege uurtjes doorgaan.

Ondertussen zijn de voorlopige teksten voor de routekaart en een mogelijk vervolg op het Kyoto-protocol door de Zuid-Afrikanen gepresenteerd. Het is niet veel soeps; pas na 2020 zullen alle vervuilers onder een niet bindend klimaatakkoord vallen. Reden genoeg voor de ambassadeur van de eilandstaten om te zeggen: “Als we deze tekst accepteren, dan roeien we onszelf uit.” Ook vond er voor de plenaire onderhandelingszaal een protest plaats waarin op de occupy-manier steun werd betuigd aan de kwetsbare landen die het eerst met klimaatverandering te maken zullen krijgen.

Al met al lijkt het er weer op dat we tot in de late uurtjes zullen moeten afwachten of er een deal komt. Er is dus nog flink veel werk te verzetten hier in Durban. Volgens EU klimaatcommissaris Hedegaard is het alles of niets. Ik hoop dan maar op alles. Dat zou het wachten waard zijn.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren