Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Spannend weekje in Durban

Een week geleden begonnen in Durban de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties (VN). Eind deze week weten we of we deze top een succes is, na de mislukte klimaatconferentie in Kopenhagen en de reddingspoging daarvan in Cancun.

Zuid-Afrika kan als gastland van de klimaattop een belangrijke rol spelen. Het behoort samen met China, India en Brazilië tot de opkomende economieën. Deze landen zijn een belangrijke speler in de onderhandelingen. De CO2-uitstoot van China is nu al hoger dan die van de VS en de EU. En tegelijkertijd hebben deze landen een machtige stem binnen de groep ontwikkelingslanden, de G77.

Het zijn de ontwikkelingslanden die willen dat de EU een vervolg op het bestaande klimaatakkoord, het Kyoto-protocol, omarmt. China en India roepen hard mee, maar willen zelf geen bindende afspraken opgelegd krijgen. Terwijl de EU als voorwaarde stelt dat op termijn alle klimaatvervuilers hun steentje bijdragen.

Zuid-Afrika kan als gastland een overeenkomst smeden door als tussenpersoon te fungeren. China en India zijn niet op één hoop te gooien met de ontwikkelingslanden en zullen zelf ook aan de bak moeten. De EU kan zich wat soepeler opstellen wat betreft het Kyoto-protocol. Door Europa en China dichter bij elkaar te brengen kan Durban de hoop op een ambitieus, bindend wereldwijd klimaatakkoord weer doen opleven. De VS wordt ondertussen buitenspel gezet, want dat land kan toch niet veel met het oog op de komende verkiezingen. 

India is tijdens de klimaattop ook een interessant land. De Chinezen hebben zich namelijk constructief opgesteld tijdens de eerste onderhandelingen en hebben volgens India al te veel toegezegd. Wat is hier aan de hand? Europa wil op zich wel door met een nieuw Kyoto-protocol, maar verbindt daaraan wel de voorwaarde dat ontwikkelingslanden, en in het bijzonder de opkomende landen India en China, meegaan in een allesomvattend bindend klimaatakkoord. De Chinezen hebben daar heel voorzichtig stappen voor gezet en daar is India niet blij mee. India wil dat Europa volledig meegaat in het Kyoto-protocol en wil daarna pas praten over een bindend klimaatakkoord. Zij roepen daarbij uiteraard dat de EU niet ambitieus genoeg is. Dit alles is een mooi spel, dat de gemoederen hier flink bezig houdt. 

Ik ben nog steeds optimistisch over een goede uitkomst. De ontwikkelingslanden willen ook een wereldwijd klimaatakkoord waaraan alle vervuilers, dus ook India en China, moeten bijdragen. De gebruikelijke combinaties worden echter tegen elkaar uitgespeeld. China wordt losgeweekt van de VS, waardoor het land ook geen blok meer kan vormen met India. Europa kan dus een belangrijke verbinder worden, en ook Zuid-Afrika kan punten scoren. Het wordt weer een spannend weekje.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren