Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Occupy Durban

Gisteren ging de klimaattop in Durban officieel van start. "Voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden is klimaatverandering een zaak van leven of dood", zei de president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, die de top opende. Duizenden mensen uit 191 landen komen hier samen om over de klimaatcrisis praten.  Reacties en commentaar kunt u onderaan deze pagina kwijt.

Bedrijven nemen zelf al stappen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en roepen de EU op ambitieuzer te zijn. Ook burgers ondernemen zelf actie. Weliswaar is de aanwezigheid van actievoerders niet zo groots als in Kopenhagen, maar wederom zijn er verschillende burgerinitiatieven om het belang van het tegengaan van klimaatverandering over het voetlicht te brengen.

In navolging van Occupy Wall Street, de protestbeweging tegen de financiële sector, wordt er nu gesproken over een Occupy Durban als protestbeweging tegen de fossiele belangen. De overeenkomsten zijn duidelijk; de fossiele en de financiële sector hebben veel geld en proberen met al hun macht verandering tegen te houden, ten koste van het maatschappelijk belang. Burgers uit de minst ontwikkelde landen vrezen dat hun stem onvoldoende gehoord wordt op de klimaattop en roepen daarom op tot een Occupy Durban, om de klimaatcrisis weer op de agenda van regeringsleiders te krijgen.

De afgelopen weken stapelden de wetenschappelijke rapporten over de risico's van klimaatverandering zich op. Volgens de Verenigde Naties heeft klimaatverandering de hoeveelheid extreme weersomstandigheden, zoals cyclonen, hittegolven en overstromingen, vergroot. Zo was vorig jaar het warmste jaar ooit gemeten en dit voedde gevaarlijke weersomstandigheden zoals de verwoestende bosbranden in Siberië en ongekende overstromingen in India en Pakistan. Maar deze extremen zijn pas een voorproefje van waar wij mee te kampen krijgen als klimaatverandering doorzet. Daarnaast maken de toenemende temperaturen en veranderingen van neerslagpatronen het moeilijker om te bepalen wanneer boeren hun gewassen moeten zaaien en oogsten. Ondertussen zijn de discussies in het conferentiecentrum daarom vooral gericht het Kyoto-protocol, het mondiale klimaatakkoord dat volgend jaar afloopt. Durban mag niet de begraafplaats worden van het enige klimaatakkoord dat we hebben. Het moet juist de voedingsbodem zijn van een bindend klimaatakkoord dat uiterlijk in 2015 geïmplementeerd zal worden.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren