Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

In de Groene Hub kan iedereen iets doen voor het klimaat

Ook als je al genoeg shit aan je hoofd hebt Aukje van Bezeij - 21 december 2023

De Groene Hub laat zien dat, als je mensen betrekt en opleidt, ze maar wat graag bijdragen aan de oplossing van grote, abstracte problemen als de klimaatcrisis. Dat ze dat kunnen, en dat ze daar trots op zijn. Ook wie geen geld heeft voor een warmtepomp. Ook wie geen dak heeft voor zonnepanelen.

Bewoners die de straat vergroenen of samen energie opwekken en besparen. Dat pakt op veel plekken goed uit. Maar werkt dat ook in delen van Gaasperdam, waar mensen soms meer problemen hebben dan ze zelf kunnen oplossen?

Als je geen werk hebt en als je geen idee hebt hoe je het einde van de maand gaat halen, ben je dan in staat om grote problemen als klimaatverandering aan te gaan?

Ja, weten ze in de Groene Hub.

De Groene Hub

De Groene Hub is een gebiedscoöperatie in een oud schoolgebouw in Gaasperdam: een initiatief van Stichting Cocratos, van Anne Stijkel. Vier jaar geleden opende de Groene Hub haar deuren voor buurtbewoners die er activiteiten en trainingen organiseren voor medebuurtbewoners.

De Groene Hub is anno 2023 levendiger dan ooit. Bewoners vliegen in en uit en steeds meer Gaasperdammers, jong en oud, vinden de weg. Ze koken. Ze repareren fietsen. Ze fiksen vochtige, koude woningen. Ze verbouwen groentes, ze naaien kleren en isolerende gordijnen en ze maken biogas van etensresten. Ze filmen, ze maken podcasts en nog veel, veel meer.

Het is meer dan alleen maar leuk. Al die sociale activiteiten zijn gekoppeld aan kleine en grote problemen in de buurt. En die verbinden ze in de Groene Hub dan weer aan grote thema’s als energietransitie en biodiversiteit.

Waarom dat?

Omdat ze met elkaar te maken hebben.

Om dat uit te leggen, maakt de Groene Hub graag gebruik van het beeld van de donut van de Britse econoom Kate Raworth. Voor Raworth staat het symbool van het ronde broodje voor een duurzame economie: iedereen zou binnen de grenzen van de donut moeten blijven. Wie aan de buitenkant raakt, vraagt meer dan de aarde ons kan geven of veroorzaakt te veel CO2, afval of luchtvervuiling. Wie in het gat terecht komt, heeft een tekort aan bijvoorbeeld kansen, geld, aandacht, gezond eten. Of een onbetaalbare energierekening.

Het gat van de donut is in Gaasperdam bekend terrein. De Groene Hub helpt mensen om uit dat gat te komen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren