Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Mijlpalen voor open warmtenet in Didam

15 oktober 2021

Woningcorporatie Plavei, de gemeente Montferland en infraspecialist Firan maken woningen in de Bloemenbuurt in Didam stapsgewijs aardgasvrij. De eerste mijlpalen van het project laten zien dat er veel enthousiasme is over de modulaire aanpak.

“Goed je best doen, hè jongen!”, zegt Roos, terwijl ze drie ferme klappen geeft op een van de warmtebuizen op het grasveldje aan de Anemonenstraat in Didam. Met een watervaste stift schrijft ze: "Roos was hier 11-09-2021". De datum verwijst naar de Open Energiedag, een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
Op 11 september openden duurzame projecten in het hele land tijdens de Open Energiedag de deuren voor het publiek, om te laten zien hoe er wordt gewerkt aan de energietransitie. In de Bloemenbuurt in Didam vond een wijksafari plaats: een wandeling langs speciale plekken met informatie over de vernieuwende aardgasvrije warmte-oplossing die er wordt gerealiseerd.
Samen met de gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei werkt Firan aan een modulair warmtesysteem voor de Bloemenbuurt. Daarmee worden in eerste instantie ruim tweehonderd corporatiewoningen aardgasvrij gemaakt. Op termijn kunnen ook vierhonderd koopwoningen in de wijk gebruik maken van het open warmtenet, dat in de toekomst slim en efficiënt is uit te breiden naar andere buurten.

Open warmtenet

Het modulaire warmtesysteem van Firan combineert een wijkproductiestation met een collectieve luchtwarmtepomp. Gasgestookte ketels worden alleen tijdelijk ingezet, op piekmomenten en als back-up. Met de ontwikkeling van het warmtenet wordt de inzet van de gasketels uitgefaseerd door elektriciteit en groen gas – en op termijn mogelijk zelfs waterstof – in te zetten. De open infrastructuur van het warmtenet betekent dat er steeds nieuwe bronnen, gebouwen en buurten aan het systeem kunnen worden toegevoegd. Dat zorgt voor een duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte-oplossing.
In augustus is het wijkproductiestation van het modulaire warmtesysteem, dat via een convoi exceptionnel in de Bloemenbuurt is afgeleverd, in de Wijk van de Toekomst geplaatst. In het najaar worden ruim tweehonderd gerenoveerde woningen van Plavei dankzij het systeem voorzien van warmte en warm tapwater. Als in de toekomst ook andere Didamse wijken volgen, dan kan het wijkproductiestation ter plekke worden uitgebreid. Maar de extra luchtwarmtepompen kunnen ook op een andere locatie worden geplaatst.

Enthousiasme van bewoners

Wat er tot nu toe al gedaan is aan voorbereidende werkzaamheden voor het warmtenet, is tijdens de Open Energiedag goed in beeld gebracht. De aanwezige experts van Firan en Qirion beantwoordden vragen van mensen uit Didam en ver daarbuiten. Loopt drinkwater ook door de warmtebuizen? Hoe haalt een warmtepomp warmte uit de lucht?
Er zijn ook veel nieuwsgierige woningeigenaren langsgekomen om te kijken naar de werking van een warmtenet. Wat is ervoor nodig om de overstap te maken? Wat kost het? Wat zijn de stappen die een woningeigenaar kan nemen ter voorbereiding op aardgasvrije warmte? De algemene indruk na de Open Energiedag in Didam, is dat een warmtenet door huurders én woningeneigenaren enthousiast wordt ontvangen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren