Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Nieuwe generatie energieproducenten met HRe-ketels

27 mei 2009

Nederlandse huishoudens kunnen zich tegenwoordig opgeven om deel te nemen aan de HRe-pilot van Eneco. Het moment dat huishoudens hun eigen elektriciteit kunnen opwekken komt steeds dichterbij.

Eneco gaat voor 100% duurzaam en wil dat samen met haar klanten (decentraal) doen. Het betrekken van consumenten bij deze innovatie is daar een concreet voorbeeld van. 50 huishoudens worden geselecteerd om gebruik te maken van de nieuwe generatie HR-ketels, die naast warmte ook elektriciteit op duurzame wijze opwekken.

HRe-ketel

Net als de gewone HR-ketel zorgt de HRe-ketel voor warmte en warm water. Daarnaast levert de nieuwe ketel ook elektriciteit. Op deze manier wordt het verbruikte gas veel efficinter benut en is een fors hoger rendement mogelijk. Dit principe is ook wel bekend als warmte-krachtkoppeling en wordt al jaren gebruikt in de industrie. Bijzonder is de stirling motor in de HRe-ketel; deze is afkomstig uit de NASA technologie. Nu deze techniek ook kan worden toegepast in thuiscentrales besparen energieverbruikers zowel CO2 als energiekosten. In een gemiddelde Nederlandse woning zal de HRe-ketel jaarlijks circa 2.500 kWh elektriciteit produceren terwijl er jaarlijks per huis zo'n 3.600 kWh nodig is. Dit levert een CO2-reductie op van ongeveer 1.000 kg per huis per jaar. Wie meer elektriciteit opwekt dan nodig, levert dit via het stopcontact terug aan het elektriciteitsnet.

 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren