Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

NVDE over hoofdlijnenakkoord: energietransitie gaat door, belangrijke klus nieuwe ministers om de uitvoering te versnellen

16 mei 2024

Het klimaatbeleid gaat gelukkig niet door de shredder. De NVDE steunt de inzet op meer energieonafhankelijkheid en eigen duurzame energieproductie in het hoofdlijnenakkoord. Door het wettelijk doel van 55 procent CO2-reductie in 2030 te herbevestigen, het klimaatfonds te behouden en de wens voor meer energieonafhankelijkheid te benadrukken, blijft de inzet van het klimaatbeleid nagenoeg hetzelfde. Om dit waar te maken moeten de nieuwe bewindspersonen vol aan de bak met de uitvoering: het sneller realiseren van duurzame energieprojecten en energie-infrastructuur.

“Goed dat we doorgaan op de weg naar een duurzame en onafhankelijke energievoorziening. Bedrijven werken hier al volop aan. Het is goed als het uitgewerkte regeerakkoord straks wordt doorgerekend door PBL op de effecten voor de energietransitie, onze energie-onafhankelijkheid en de klimaatdoelen. Dan zal blijken of er alternatieven nodig zijn voor maatregelen die zijn geschrapt.” zegt Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). 

De NVDE heeft wel zorgen over extra hobbels die worden opgeworpen in de route naar energieonafhankelijkheid, zoals de belastingkorting op fossiele energie (aardgas, benzine en diesel) en het schrappen van de normering van warmtepompen. Om het tempo in de energietransitie te houden en de afhankelijkheid van fossiele energie af te bouwen zijn onder meer in de gebouwde omgeving alternatieve maatregelen nodig. Hier ligt een belangrijke klus voor de nieuwe ministers. De NVDE werkt graag samen om tot praktische en uitvoerbare oplossingen te komen.

Bekijk de reactie in de media op de website van NVDE.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren