Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Ook spaarlamp krijgt inzamelbox bij supermarkten

Inzameling spaarlampen haakt in op succesvolle inzameling batterijen 12 mei 2009

Net als lege batterijen moeten kapotte spaarlampen in de toekomst gewoon kunnen worden ingeleverd bij de supermarkt. Stichting LightRec, verantwoordelijk voor de inzameling van oude spaarlampen en tl-buizen, is dit overeengekomen met de belangrijkste retailers van Nederland, waaronder Blokker, Hema en Gamma. Er komt een aparte inzamelbox waarin de consument kapotte spaarlampen kan achterlaten zonder tussenkomst van het winkelpersoneel. LightRec verwacht voor het eind van dit jaar de eerste 1 inzamelboxen geplaatst te hebben.

Aan het nieuwe inzamelsysteem gingen uitgebreide besprekingen met de grootwinkelbedrijven vooraf. Niet alleen vanwege de vrees voor extra handelingen, ook waren de retailers beducht dat inzameling in de winkel zou leiden tot onder meer glasbreuk en mogelijk besmettingsrisico voor de etenswaren. Uit onderzoek van TNO in opdracht van LightRec bleek eind vorig jaar al dat dergelijke situaties zich niet voordoen als de inzameling op een normale manier plaatsvindt. Op basis van deze onderzoeksresultaten laat LightRec in overleg met de voornaamste retailpartijen in Nederland een aparte inzamelbox ontwerpen die mogelijke risico?s minimaliseert. Daarnaast introduceert de stichting een logistiek ?before the counter? systeem waar het winkelpersoneel nauwelijks omkijken naar heeft. Deze voorwaarden hebben inmiddels de retailers over de streep getrokken om mee te denken over het ontwerp van het inzamelmiddel.

 

LightRec-directeur Jeroen Bartels zegt daarover ?zeer verheugd? te zijn. ?Kapotte spaarlampen horen niet bij het huisvuil. Maar voor de consument is het vaak een brug te ver om alleen voor een oude spaarlamp naar de milieustraat te rijden. En omdat veel mensen hun spaarlampen gewoon in de supermarkt kopen, ligt het voor de hand om daar ook de mogelijkheid te creëren je oude lamp in te leveren. De winkeliers zijn verplicht om die lampen in te nemen. Maar we willen wel zorgen dat dat veilig en gemakkelijk kan. Wat we voor batterijen heel gewoon vinden, moet voor spaarlampen ook gewoon worden?, aldus Bartels. Hoewel de inzamelingsresultaten van spaarlampen in Nederland voldoende zijn, is er met name onder consumenten nog veel terrein te winnen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren