Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Tools

Speelveld en Samenwerken in de Energietransitie

Open Event 23 januari 2023

Wij hebben een training ontwikkeld om jou in 2023 verder op weg te helpen binnen de energietransitie. De training is bedoeld voor ALLE professionals die in wijken werken aan de energietransitie. In deze training behandelen we alle facetten die je hierbij tegenkomt. Van het betrekken van bewoners tot aan het koppelen van de energietransitie aan andere sociaal maatschappelijke thema's zoals werkgelegenheid en veiligheid. Je stelt je eigen training samen door te kiezen aan welke webinars je deel wilt nemen. 

Alle gemeenten hebben gewerkt aan hun wijkaanpak voor aardgasvrije-ready wijken. Hoe organiseer je een eerlijke transitie op wijkniveau? Hoe betrek je daarbij bewoners, zowel krachtige als kwetsbaren? Hoe breng je bewoners, ondernemers en anderen in de wijk in positie? Met welke professionals kun je samenwerken, dwars door diverse sectoren heen? Hoe koppel je de technische uitdaging die de energietransitie ook is, aan andere sociaal maatschappelijke thema’s zoals werkgelegenheid, veiligheid, vergroening en zo meer.

Kennisnetwerk Energie+ biedt in 2023 een training voor ALLE professionals die in wijken werken aan de energietransitie als sociale opgave. De training is bedoeld voor:

 • Ambtenaren gemeenten, provincie (vastgoed, ruimtelijk – en sociaal domein);
 • Woningbouwcorporaties (vastgoed, wonen en leefbaarheidsconsulenten);
 • Renovatie - en grootonderhoudsbedrijven;
 • Welzijnsorganisaties en Opbouwwerkers;
 • Zorginstellingen, VVE’s.
 • Energieleveranciers, netbeheerders, energie-coöperaties;
 • Banken, makelaars.


Hoe werkt het?
Je stelt je eigen training samen. De training is opgebouwd uit 2 fysieke bijeenkomsten en 13 losse webinars. Je mag zelf weten aan hoeveel webinars je deel wilt nemen. Je betaalt per webinar (€95 voor niet-leden, partners en leden ontvangen 20% korting). De fysieke startbijeenkomst is verplicht en zal in (de buurt van) Utrecht plaatsvinden. De fysieke slotbijeenkomst is optioneel. Woon je meer dan 6 webinars bij, dan is de slotbijeenkomst gratis. Per webinar hebben we plaats voor maximaal 20 personen. 

Startbijeenkomst
23 januari 2023. Fysieke bijeenkomst van 10.00 - 16.00 uur in Utrecht.

Onderwerp
Speelveld en Samenwerken in de Energietransitie.

Slotbijeenkomst
3 juli 2023. 
 

De data en onderwerpen van de webinars vind je hieronder.   

 • 30 januari
  15.00 - 17.00 uur

  Het netwerk Arnhem Aan, Energiebank, Kombisol, Spijkerenergie, Gemeente Arnhem, twee woningbouwcorporaties, twee energie-coöperaties en Rijnstad Welzijn gaan samen de strijd aan tegen energie- en isolatiearmoede. Wat kunnen jij en ik daarvan leren?
   

 

 • 13 februari
  15.00 - 17.00 uur

  Social Design in de energietransitie. Social design is een vakgebied waarbij ontwerp wordt ingezet om maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Best practice uit drie gemeenten die ook een mensgerichte aanpak wilden.
   

 

 • 15 februari

  15.00 -17.00 uur

  Psychologie en de energietransitie. Wat zijn de bewezen effectieve maatregelen om gedrag van mensen te veranderen? Niels Götz introduceert een uitgebreide menukaart met bewezen en nieuwe vormen die gemeenten kunnen inzetten bij de energietransitie.

 

 • 6 maart

  10.00 - 12.00 uur

  De rol van bewoners is cruciaal voor een geslaagd proces in de wijk. Hoe je dat doet kun je leren van koploper Buurtbinders uit Den Bosch.  

 

 • 15 maart
  15.00 - 17.00 uur

  Gemeente Almere doet het net even anders. Het sectoraal denken wordt losgelaten en er worden teams samengesteld dwars door alle sectoren en afdelingen heen. Wat levert het Almere op? 
   

 

 • 20 maart
  15.00 - 17.00 uur

  Particuliere huiseigenaren van een voormalige sociale huurwoning zijn bijzonder kwetsbaar. Hoe kun je omgaan met “gespikkeld bezit” in een wijk? De Huizona’s van Wij zijn Zet is een bruikbare tool.
   

 

 • 3 april
  15.00 - 17.00 uur

  In Emmen zijn vier belangrijke onderwerpen aan elkaar gekoppeld: zelfstandig blijven wonen, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Frederike Lunenberg deelt hoe het gelukt is.
   

 

 • 17 april
  15.00 - 17.00 uur

  Je wilt breed gedragen plannen, gesteund door de gemeente en bewoners. Hoe doe je dat? Sylvia de Goede deelt met ons de successleutel.
   

 

 • 8 mei
  Precieze inhoud volgt later
   

 

 • 15 mei
  Precieze inhoud volgt later
   

 

 • 22 mei
  10.00 - 12.00 uur

  Vaak hoor je dat geld in de energietransitie niet het probleem is. Hoe het wordt verdeeld is wel een probleem. Dat moet anders. Jeroen Boon neemt je mee naar een wereld zonder taboes en hoe het wel kan. 
   

 

 • 5 juni
  15.00 -17.00 uur

  Hoe krijg je als welzijnsorganisatie een betaalde opdracht binnen de energietransitie? Andre Lodder van Diverz vertelt hoe het gelukt is een gelijkwaardige partner te worden in de gemeente. 
   

 

 • 19 juni
  15.00 -17.00 uur

  Het Manifest door Jeanet de Jong van BPSW.
   

Kosten
Voor de startdag en webinars betaal je €95 per bijeenkomst, en voor de slotdag €180. Vanaf 6 bijeenkomsten, mag je gratis naar de slotdag. Partners en leden krijgen 20% korting.

Aanmelden
Via onderstaand formulier kun je aangeven dat je graag deel wilt nemen aan de training. We contacteren je vervolgens persoonlijk om te vragen bij welke webinars je aan wenst te sluiten. 

Annuleringsvoorwaarden
Tot een week voor aanvang kun je kosteloos annuleren. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Bij onverwachtse afwezigheid, mag een collega je plaats altijd overnemen.

details

Datum & tijd

Maandag 23 januari 2023
10.00 - 16.00 uur


Onderwerp

Speelveld en Samenwerken in de Energietransitie


Locatie

Midden Nederland


Kosten

Startdag en webinars €95 per bijeenkomst, slotdag €180. Partners en leden krijgen 20% korting

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren