Heb jij grote ambities en wil je jezelf in 2023 verder ontwikkelen binnen de energietransitie? Wij helpen je graag verder op weg. In januari zijn we gestart met de training Speelveld en Samenwerken in de Energietransitie. In deze training kun je als professional, werkzaam in wijken en bezig met de energietransitie, zelf je eigen programma samenstellen en kiezen aan welke webinars je deel wilt nemen. Zo kun je op ieder moment instappen.
We behandelen alle facetten die je tegenkomt in de energietransitie. Van het betrekken van bewoners tot aan het koppelen van de energietransitie aan andere sociaal-maatschappelijke thema’s zoals werkgelegenheid en veiligheid. Maar ook onderwerpen zoals:
- Hoe organiseer je een eerlijke transitie op wijkniveau?
- Hoe breng je bewoners, ondernemers en anderen in de wijk in positie?
- Met welke professionals kun je samenwerken, dwars door diverse sectoren heen?
- Hoe koppel je de technische uitdaging die de energietransitie ook is, aan andere sociaal-maatschappelijke thema’s zoals werkgelegenheid, veiligheid en vergroening?
Voor wie is deze training?
Kennisnetwerk Energie+ biedt in 2023 een training voor ALLE professionals die in wijken werken aan de energietransitie als sociale opgave. De training is bedoeld voor:
- Ambtenaren gemeenten, provincie (vastgoed, ruimtelijk – en sociaal domein);
- Woningbouwcorporaties (vastgoed, wonen en leefbaarheidsconsulenten);
- Renovatie - en grootonderhoudsbedrijven;
- Welzijnsorganisaties en Opbouwwerkers;
- Zorginstellingen, VVE’s.
- Energieleveranciers, netbeheerders, energie-coöperaties;
- Banken, makelaars.
Hoe werkt het?
Je stelt je eigen training samen. De training is opgebouwd uit 13 losse webinars en een fysieke slotdag. Je kiest zelf aan hoeveel webinars je deel wilt nemen. Per webinar hebben we plaats voor maximaal 20 personen. Zo kunnen we oprecht met elkaar het gesprek aangaan.
Je betaalt per bijeenkomst: (partners en leden ontvangen 20% korting).
- 13 webinars januari t/m juni €95 per webinar
- Slotdag 3 juli €180
*Actie:
Schrijf je in voor 2 tot 6 webinars, dan mag je gratis deelnemen aan de slotdag.
Deze actie is strikt persoonsgebonden
Webinars
Stel zelf je training samen door uit onderstaande webinars te kiezen. Of bekijk onze uitgebreide informatie van de inhoud per webinar.
De data en onderwerpen van de webinars vind je hieronder.
- 30 januari | 1. Best practice Arnhem
15.00 - 17.00 uur
Opbouwwerker Hanspaul Maarsenveen neemt je mee in de strijd tegen energie- en isolatiearmoede. Arnhem Aan, Energiebank, Kombisol, Spijkerenergie, Gemeente Arnhem, twee woningbouwcorporaties, twee energie-coöperaties en Rijnstad Welzijn werken samen aan een oplossing en jij kunt meekijken.
- 13 februari | 2. Mensgerichte energietransitie
15.00 - 17.00 uur
Drie Brabantse gemeenten nemen de drijfveren van de mens als vertrekpunt in de energietransitie. Cindy van den Bremen van Wij Zijn Zet deelt aan de hand van deze pilot, concrete lessen, ervaringen en tools van een mensgerichte aanpak in de energietransitie.
- 15 maart | 5. Welzijnsorganisatie + Energie
15.00 - 17.00 uur
Welzijnsorganisatie Diverz is koploper in de energietransitie. Andre Lodder neemt je mee in hoe het is gelukt om als welzijnsorganisatie een gelijkwaardige partner te worden in de gemeente, wat ze bereikt hebben, de ambities en hoe ze dat aanpakken.
- 20 maart | 6. Gespikkeld bezit
15.00 - 17.00 uur
Cindy van den Bremen laat zien wat de aanpak is voor gespikkeld bezit, voormalig sociale huurwoningen in handen van particulieren, bij wijkrenovaties. Hoe neem je deze particulieren mee in de wijkrenovatie? Daarnaast neemt ze je mee in de ontwikkelingen van een vervolgpilot in gespikkeld bezit.
- 3 april | 7. Best practice Drenthe
15.00 - 17.00 uur
Raak geïnspireerd door de aanpak van gemeente Hoogeveen. Zij brengen vier belangrijke, verschillende onderwerpen samen: zelfstandig blijven wonen, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Frederike Lunenberg legt je uit hoe dit gelukt is.
- 17 april | 8. Integrale wijkaanpak
15.00 - 17.00 uur
Wat is er nodig voor breed gedragen plannen, gesteund door de gemeente én de bewoners? Een integrale wijkaanpak! Sylvia de Goede heeft veel praktijkervaring en deelt dé successleutel met je in dit webinar.
- 8 mei | 9. Casus Rotterdam BoTu
In de kwetsbare wijk Bospolder Tussendijk in Rotterdam wordt hard gewerkt aan de voorbereiding om van het aardgas af te gaan. Anne-Marie Verheijen, programmamanager, laat je in dit webinar zien wat haar speelveld is en hoe ze woningbouwcorporatie Havensteder en Eneco meekreeg in hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
- 15 mei | 10. Best practice Almere
15.00 - 17.00 uur
Gemeente Almere pakt de energietransitie net even anders aan. Teams samengesteld dwars door alle sectoren, afdelingen en silo’s heen. Wat is er nodig voor deze aanpak en wat levert het Almere op? Je hoort het in het webinar Best practice Almere.
- 22 mei | 11. Koninkrijken in energietransitie
10.00 - 12.00 uur
Geld is vaak niet het probleem in de energietransitie. Hoe het verdeeld wordt is wel een probleem. Jeroen Boon is ervaringsdeskundige en neemt je in dit webinar mee in de eerste stap naar bewustzijn en een andere manier van samenwerken.
- 5 juni | 12. Opbouwwerk en corporatie
15.00 -17.00 uur
Hoe werkt een welzijnsorganisatie samen met een woningbouwcorporatie? Justin van Riel legt het uit aan de hand van zijn ervaring in Overvecht en het onderzoek in Soest over de energietransitie voor mensen met een (zeer) kleine beurs.
- 19 juni | 13. Het Manifest
15.00 -17.00 uur
Overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, wetenschap en burgers zijn ieder vanuit hun eigen positie verantwoordelijk voor het leefbaar houden van de planeet. Ook het sociaal werk vanuit de eigen professie heeft een verantwoordelijkheid. Jeanet de Jong van BPSW praat je bij in Het Manifest.
Aanmelden
Aanmelden kan via onderstaand formulier. Lukt het aanmelden niet, dan maken wij je inschrijving graag in orde. Mailen kan naar aanmeldingen@aeneas.nl.
Annuleringsvoorwaarden
Wij zorgen dat het voor iedereen inhoudelijke, interactieve en mooie bijeenkomsten worden. Daarom is een goede voorbereiding een vereiste. En een goede voorbereiding vraagt tijd en inzet van alle partijen. Daarom vragen we je natuurlijk om niet meer af te melden. Komt er onverwachts toch wat tussen? Dan vragen we je tijdig af te melden. Onder een tijdige afmelding verstaan wij een week voor aanvang van jouw eerste bijeenkomst. Bij onverwachtse afwezigheid, mag een collega je plaats altijd overnemen.