Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

€ 500.000 beschikbaar voor ondersteuning kansrijke energieprojecten

14 juli 2020

Er zijn al veel wijken, buurten en straten in Den Haag waar bewoners met elkaar plannen maken of nadenken over mogelijkheden om hun eigen omgeving duurzamer te maken. Aan energie, creativiteit en enthousiasme ontbreekt het meestal niet maar toch blijven sommige van die initiatieven steken in de 'planfase'. Om ondernemende bewonersgroepen in Den Haag te helpen hun eigen buurt echt een stap verder te brengen en de overstap te maken van fossiele brandstoffen naar schone energie komt wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid & Energietransitie) met de 2e editie van de 'Energie uit de Wijk Challenge'. Dit werkt als een 'versnellingsbak' voor de meest kansrijke plannen en projecten- bestaand of nog opstartend- met als doel om binnen 12 maanden aan de slag te gaan.

Van Tongeren: "Overal in Den Haag zijn enthousiaste bewoners in grote en kleine groepen bezig met de overstap op schone energie. Vorig jaar hebben we al een deel van deze pioniers op weg geholpen met hun plannen: zij bewezen wat met een portie lef en doorzettingsvermogen mogelijk is, en brengen anderen weer op ideeën. Ik ben benieuwd welke bijzondere plannen we dit jaar gaan zien." 

Tot 1 oktober kunnen bewonersgroepen, die bijv. samen met hun VVE, hun straat of wijk aan de slag willen met de overstap van fossiele brandstof naar schone energie, en daar een plan of idee voor hebben, dit insturen. Op 16 juli vindt een informatie-webinar plaats waar geïnteresseerden tips kunnen krijgen voor het indienen van een succesvol voorstel. Op 27 augustus en 10 september is er een initiatieven garage waar bewonersgroepen de kans krijgen om hun aanmelding te versterken voor de deadline voor definitieve plannen (1 oktober). Mede-indieners en experts van binnen en buiten de gemeente geven feedback op de plannen. 

In oktober vindt de voorselectie plaats waarna de geselecteerden hun plannen pitchen aan de jury en worden de Haagse Energie Toppers 2021 bekend gemaakt. Uiteindelijk gaat een onafhankelijke jury de voorstellen beoordelen. 

De meest kansrijke projecten krijgen ondersteuning van de gemeente of van netwerkpartijen bij het zèlf uitvoeren van hun idee. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit hulp bij het vinden van de juiste partners zoals lokale ondernemers, projectbegeleiding, hulp bij financiering, hulp bij de uitvoering of aanspraak op een expert. 

Voor deze ondersteuning is er voor 2020/2021 €500.000 beschikbaar. Verschil met de vorige editie is dat we nu bewoners en ondernemers die niet onderdeel zijn van een bewonersgroep oproepen zich aan te sluiten bij initiatieven in hun wijk. Ook is er een nieuwe website gemaakt www.duurzamestad.denhaag.nl/energieuitdewijk waarop alle informatie over de challenge staat. Vanaf 5 augustus zal er ook een inschrijfformulier beschikbaar zijn, worden alle ingediende projecten gepubliceerd en kunnen mensen reageren op de plannen.

In 2019 hebben 62 bewonersgroepen een plan ingediend. Daaruit zijn 11 Haagse Energie Topper en 14 runners-up geselecteerd en begeleid.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren