Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Eerste paal voor fundering coöperatieve windmolen op De Rietvelden

18 februari 2021

Woensdag 17 februari is de eerste paal geslagen voor de fundering van de Bossche Windmolen West. Deze coöperatieve windmolen aan de Graaf van Solmsweg wordt eigendom van 550 Bossche burgers en bedrijven die zich hebben verenigd in coöperatie BWW. Zij gaan samen en lokaal hun eigen écht groene energie opwekken.

De windmolen maakt onderdeel uit van Windpark De Rietvelden: vier nieuwe windmolens met een verwachte totale opbrengst van circa 38 miljoen kWh groene stroom per jaar. Omgerekend is dat het verbruik van zo’n 12.000 huishoudens. De bouw van het windpark is een belangrijke stap op weg naar een klimaat neutraal ’s-Hertogenbosch in 2050.
Wegens coronamaatregelen kon slechts een zeer beperkt gezelschap van direct betrokkenen aanwezig zijn bij deze mijlpaal. Onder hen Mike van der Geld, wethouder Klimaat en Energie.
Voorzitter Joep Mol bedankte de tientallen leden van de coöperatie die als onbetaalde vrijwilligers op zeer professionele wijze deze coöperatieve windmolen mogelijk maakten. In goed overleg met de omgeving, in samenwerking met duurzaam energiebedrijf Pure Energie en met medewerking van grondeigenaar Barten bv gaat coöperatie BWW minstens twintig jaar duurzame stroom produceren.
De vijftienjarige Lina benadrukte het enorme probleem van klimaatverandering voor de wereld waarin haar generatie een toekomst moet opbouwen. Namens de jongeren in de coöperatie zei zij: “we moeten nú actie ondernemen en onze stem laten horen! Hoe langer we wachten hoe pijnlijker de gevolgen van de klimaatcrisis zullen zijn en hoe moeilijker de oplossingen gaan worden. [….] Het bouwen van de Bossche Windmolen West is hopelijk het begin van een stroom van andere duurzame en groene initiatieven in de stad!”
Wethouder Van der Geld noemde de realisatie van het windpark een belangrijke stap in de energietransitie: “We zullen anders om moeten gaan met energie. Dan heb ik het over besparen en opwekken ervan. Natuurlijk brengt de komst van windturbines een maatschappelijke discussie met zich mee. Dat is begrijpelijk, en tegelijk zullen we met elkaar stappen moeten maken. Plannen van inwoners en ondernemers zijn van harte welkom. Ik ben dan ook blij met dit initiatief van deze 4 windmolens. Ik feliciteer energiecoöperatie Bossche Windmolen West van harte met de eerste paal. Een mijlpaal voor een klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch!”
Samen met bestuurslid Milko van Wegberg zette de wethouder vervolgens de heistelling in werking. Naar verwachting wordt eind augustus 2021 de Bossche Windmolen West door de coöperatie in gebruik genomen.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren