Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

‘Financial Close’ brengt Bonaire dichterbij duurzame energie

Econcern en de Rabobank: Bonaire op schema op weg naar 100% duurzame energievoorziening 23 maart 2009

Econcern en de Rabobank hebben ?financial close? bereikt voor een pioniersproject dat zal voorzien in een duurzame energievoorziening op het Caribische eiland Bonaire. Het systeem is zo ontworpen, dat het kan voldoen aan de volledige behoefte aan  energie van het eiland.

Econcern, aanbieder van duurzame energie-oplossingen, is de drijvende kracht achter het Ecopower consortium, dat het systeem zal bouwen en beheren en ook de eigenaar ervan is. Het project bestaat uit de bouw van een 11 MW windpark, geleverd door Enercon, een 14 MW biodiesel centrale, geleverd door MAN, en een 3 MW back-up voorziening. Enercon en MAN zijn partners in het consortium. Het systeem, dat is ontworpen om de komende 15 jaar in de elektriciteitsbehoefte van het eiland te voorzien, zal de afhankelijkheid van Bonaire van de kostbare import van fossiele brandstoffen verminderen. Ecopower levert de energie exclusief aan de Water and Electricity Company of Bonaire (WEB).

 

Volgens de planning zal het systeem eind 2009 bestaan uit 12 windturbines en een biodiesel generator en zal jaarlijks 75.000 MWh produceren. Het systeem zal de CO2 uitstoot met ca. 35.000 ton per jaar verminderen. Dit zal oplopen tot 70.000 ton wanneer de centrale overschakelt op biobrandstof.

 

Het windpark alleen heeft op zichzelf voldoende capaciteit voor de elektriciteitsbehoefte van het eiland. De generator zorgt voor de continuïteit van de energievoorziening tijdens perioden met weinig wind. De generator zal in eerste instantie draaien op conventionele brandstoffen, maar in de nabije toekomst wordt overgeschakeld op biobrandstof.

 

Frank Wouters, managing director van Evelop ?de projectontwikkelaar van Econcern-: "Het Bonaire project toont aan dat duurzame energievoorziening voor iedereen haalbaar is. Dit project is een belangrijke show-case; Bonaire zal beschikken over 's werelds grootste zelfstandige wind-/biodieselinstallatie. We zijn er bijzonder trots op, dat we dit project in een zeer korte tijd hebben kunnen ontwikkelen, financieren en realiseren. In maart 2006 werd ons gevraagd, deel te nemen aan de aanbesteding, in december 2009 zal de centrale operationeel zijn. Duurzame energiesystemen bieden zekerheid voor de energievoorziening, ontzien de natuurlijke omgeving en verlagen de energiekosten - Bonaire is het bewijs hiervoor?.

 

Marcel Gerritsen, Global Head of Renewable Energy & Infrastructure Finance van Rabobank International: "Dit project is op deze schaal het eerste in zijn soort. We zijn er trots op, hier als financieel partner deel van uit te maken. Dit project onderstreept ons streven naar een vooraanstaande positie bij de financiering van innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie.?

 

Kenmerken van het Bonaire project:

 

Windenergie

Haalbaarheidsstudies:

Om kennis op te doen over de windpatronen op Bonaire, werd er in eerste instantie, in juni 2007, een 330 kilowatt windturbine op het eiland geïnstalleerd. Deze overtrof de verwachtingen en leverde het equivalent van 4.500 volledig belaste operationele uren en heeft een beschikbaarheid van 99%.

 

Locatie:

Er worden nog twaalf windturbines gebouwd aan de noordkust van Bonaire, waar zij zullen worden blootgesteld aan de constante oostelijke passaatwind. Het windpark zal voldoende capaciteit hebben voor de volledige elektriciteitsbehoefte van het eiland. De biodiesel centrale garandeert een stabiele basisvoorziening en levert energie bij onvoldoende wind.

 

Biodiesel centrale

Haalbaarheidsstudies:

De biodiesel centrale zal conventionele en biobrandstoffen kunnen verwerken. De centrale zal in eerste instantie draaien op zware stookolie maar zal binnen 2 à 3 jaar na het begin van de exploitatie worden overgeschakeld op biodiesel. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om biobrandstof te produceren uit algen. Een andere optie is het importeren van bio-olie uit landen in de regio.

 

Econcern

Econcern?s missie is een ?duurzame energievoorziening voor iedereen?. Econcern bestaat uit de werkmaatschappijen Ecofys, Evelop, Ecostream, Ecoventures en OneCarbon. Gezamenlijk realiseren zij unieke projecten, innovatieve producten en diensten voor een duurzame energievoorziening. Econcern, wereldwijd actief met zo?n 1200 professionals in meer dan 20 landen, staat op plaats 234 in de Europese top 500 van snelstgroeiende en de meeste banen creërende ondernemingen in 2007, en is winnaar van de European Business of the Year Award 2008.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren