Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Grote warmtepomp gaat deel Utrecht van warmte voorzien

di 23 okt 2018

Eneco en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden gaan samen de grootste warmtepomp van Nederland plaatsen op het terrein van de rioolwaterzuivering van De Stichtse Rijnlanden in Utrecht. De warmtepomp heeft een vermogen van 25MW en kan bij ingebruikname in 2021 voorzien in 10% van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht.

De warmte wordt gewonnen uit afvalwater: warm kraanwater, water van de vaatwasser en water van de douche. Het gezuiverde afvalwater heeft zelfs in een koude winter nog een temperatuur van 12 graden. Warmte die nu iedere dag wegvloeit. Door dicht bij de bron een warmtepomp te bouwen,  gaat zo min mogelijk warmte verloren en kan deze restwarmte gebruikt worden.

Aardgasvrij

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn. Eneco levert met de verduurzaming van haar stadswarmtenet een belangrijke bijdrage aan het realiseren van die ambitie. Dit is een belangrijke stap om het warmtenet van Utrecht aardgasvrij te maken.

Reacties

Peter Smit 08 november 2018 00:00

Kan het stadswarmtenet Utrecht op strenge winterdagen de vraag naar warmte niet aan uit de 'gewone' warmtebronnen van dat net? Wordt daar tot nu toe een bijstook installatie voor gebruikt die op gas draait? Maar wil men van het gas af? Kan deze warmtepomp bij de rioolwaterzuivering daarin voorzien? Hoeft die dus alleen maar te werken op vriesdagen? Rendeert hij met zo weinig gebruiksdagen? Zou je ook warmte kunnen inbrengen bij vorst als je die had opgeslagen in de zomer? Heeft zo'n opslag dan maar 1 turnover per jaar? Rendeert dat?

Paul Cohn 23 oktober 2018 17:24

Is het zo mogelijk 20-25% van de warmtevraag te voorzien i.p.v. 10%? Natúúrlijk is dat mogelijk: door de warmtevraag te verminderen... Maar ja, zolang Nederland zo slecht blijft bouwen bouwt als mag en niet zo goed als kan blijft de gemiddelde warmtevraag per woning > 10.000 kWh thermisch... Het kán wel beter, oh ja natúúrlijk: www.morgenwonen.nl/wp-content/uploads/2016/09/16053749_algemene-brochure_andersdenken_WEB.pdf

Eize-Jan Bakker - BENG2030 23 oktober 2018 16:31

Vraag is of ook de zomerwarmte met ene hogere temperatuur dan 12graden opgeslagen wordt en 's winters eveneens wordt ingezet. Is het zo meogelijk 20-25% van d ewarmtevraag te voorzien i.p.v. 10%?

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren