Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Klimaatrechtvaardigheid

Klimaatrechtvaardigheid

Thema

Iedere burger moet kunnen meedoen in de transitie naar een duurzame klimaatneutrale economie. Dit perspectief wordt internationaal breed gedeeld. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onderzoekt in haar rapport Rechtvaardigheid in klimaatbeleid (2023) hoe het draagvlak voor de klimaat- en energietransitie kan worden versterkt. Zij beveelt het kabinet aan om expliciet(er) te formuleren op welke leidende principes van rechtvaardigheid het klimaatbeleid steunt. Want daarover is iedereen het inmiddels eens. Een koerswijziging in het klimaatbeleid dat in samenspraak met burgers en ondernemers vorm krijgt, om zo de lasten en de lusten van de energietransitie rechtvaardig te verdelen.

Met andere woorden: hoe zorgen we dat ook 'de onderkant van de samenleving' meedoet en meeprofiteert van de energietransitie, en dat energie-ongelijkheid geen economische of sociale ongelijkheid wordt?*

Bij dit thema vind je kennis en expertise over bewonerscommunicatie, energiearmoede, maatschappelijke koppelkansen, gespikkeld bezit, enzovoort.

*Bovenstaande tekst over klimaatrechtvaardigheid komt uit het voorwoord van #2 2023, geschreven door onze hoofdredacteur Jeroen Boon.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren