Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Plushuizen: meer energie leveren dan gebruiken
In gesprek met pionier Nicolaas van Everdingen
Layana Mokoginta

woe 13 maart 2019
artikel

Luchtdichtbouwen, laffe BENGT-normen, EPC's, lekke woningen, TCO's, en onbegrip voor architecten die nog denken met dubbelglas goed bezig te zijn. Als Nicolaas begint te praten vliegen de termen en ervaringen je om de oren. We kennen elkaar uit het begin van de duurzame energiebeweging. Nicolaas kwam aanwaaien bij een van de eerste EnergieOntbijtjes in Amsterdam en stak ons al gauw aan met zijn enthousiasme over 'plus-wonen'. In Ede staat inmiddels het levende bewijs: het vrijstaande huis van Nicolaas levert twee keer zoveel energie als het gebruikt.

Instortende boerderijen

“Toen ik in de jaren negentig in Groningen woonde zag ik boerderijen instorten door ons gasverbruik. Als boerenzoon wilde ik daar niet aan meewerken. In ons eerste huis, in Ede, zijn we in 2003 gestart met zonnepanelen. Dat was het begin. We wilden per se van het aardgas af en toen de kans zich voordeed, kochten we in 2009 een kavel in Ede om ons eigen gasloze huis te bouwen. Ik ging me verder verdiepen in de materie en kwam er al snel achter dat we niet alleen van het gas af konden, maar ook van onze energierekening. We hebben geen gasaansluiting meer en wekken warmte op met een bodem-warmtepomp. In de winter vullen we de energie van onze tweeënveertig zonnepanelen aan met energie uit de vier burgerwindmolens van coöperatief windpark Nijmegen-Betuwe.”
Toen Nicolaas zijn eigen Plushuis had gebouwd en vervolgens met een aannemer en opdrachtgever in Lunteren een nieuw Plushuis had neergezet, kreeg hij de smaak te pakken en richtte hij het bedrijf Plushuis op. Samen met zijn compagnon Peter van der Kleij heeft hij inmiddels vijf Plushuizen opgeleverd en in 2019 komen er nog eens zes bij. “Peter heeft na zijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft vijfendertig jaar lang een aannemersbedrijf gehad. Hij heeft zich inmiddels volledig toegelegd op luchtdicht bouwen en is daarin een van de weinige experts in Nederland. We vullen elkaar perfect aan. Peter met zijn kennis van de bouw en ik met mijn achtergrond als procestechnoloog en mijn kennis van systeemintegratie van installaties en de bouwschil. Samen adviseren wij particuliere en professionele opdrachtgevers zoals architecten, bouwers en projectontwikkelaars over energieleverende (ver)nieuwbouw.”

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren